Den ædle forsvarskunst

Ja, det var dette, boksningen blev kaldt i gamle dage. Det var før vi kendte meget til de forskellige former for kampkunst og forsvarsteknikker, der fandtes i det fjerne Østen.

Med Queensberry rules kom der styr på reglerne i boksning, der kom til så tidligt som 1865, og som blev publiceret i 1867, og det hele blev noget mere uniformt. Alle boksede nu efter de samme regler, og der kom vægtklasser, samt handsker og overordnede regler, som skulle gøre kampen til en mere publikumsvenlig sport.

Det må man sige er sket, for siden den gang har boksesporten vokset sig til en mastodont. Den er i dag blandt de største sportsgrene i verden, og det er enorme summer, som de bedste i sporten tjener.

De helt store navne

Den største af alle titler, som er sværvægtstitlen, har skabt legender på godt og ondt. Fra Joe Louis til Klitschko brødrene og alle derimellem. Det er også en sport, der giver kunstnere noget at arbejde med, for ikoniske boxning billeder kan findes på mange andre vægge end bare lige træningshallerne.

Nogle boksere er i dag de største på sportsscenerne overhovedet, og det er boksere som Muhammed Ali og George Foreman. To boksere som gav os kampen i Manilla (the thriller in Manilla) og som har bokset kampe, også mod hinanden, som er så legendariske, at de altid bliver trukket frem, når man skal snakke om de bedste boksekampe i historien.

Mange vil også kunne nikke genkendende til et navn som Mike Tyson, der hurtigt viste hele verden, hvor langt en dreng fra ghettoen kunne gå med sin sport. Vi skal reelt ikke uden for landets grænser for herhjemme fik Brian Nielsen sat boksning på verdenskortet med sin præstation og bronzemedalje til OL i 1992, og generelt har vi leveret mange store navne til boksningens wall of fame herhjemme.